Tak to byl název letošních projektových dnů v rámci Týdne zdravé výživy, do kterého se již tradičně zapojuje i školní jídelna. A jak název napovídá, letošním tématem byly luštěniny. Ty samy o sobě nejsou pro žáky až tak neznámé. Setkávají se s nimi doma i ve školní jídelně, většinou v podobě hrachové kaše, Mexických fazolí, čočky na kyselo, v polévkách apod. Cílem těchto projektových dnů je ale seznámit děti buď s úplně novou či netradiční potravinou nebo představit tu známou v jiném „světle“. A tak to bylo i v tyto dny, kdy se ve školní cvičné kuchyňce prostřídaly děti postupně z prvního a druhého stupně a měly možnost zjistit, že existuje více druhů čoček, více druhů fazolí a z jakého důvodu jsou vlastně pro naše zdraví luštěniny prospěšné. A aby nebylo jen u povídání, tak jsme taky ochutnávali. Už jste měli fazolové sušenky? Ne? Po těch se jen zaprášilo. Druhé místo si vybojoval luštěninovo-těstovinový salát. Dále byly k ochutnání čočková sekaná nebo černá čočka Beluga ve dvou variantách: jedna s mrkví na sladko, druhá ve formě pomazánky. Doufám, že si děti z těchto projektových dnů něco odnesly a pro ty, které chtěly po mě recept na sušenky uvádím zde:
Červené fazole vařené (nebo konzerva) – 250 g
Olej řepkový 25 g
Mletá lněná semínka 5g
Prášek do pečiva 5g
Špetka soli
Kakao holandské 20g
Skořice 5g
Citronová šťáva 5g
Mouka celozrnná špaldová 30g
Med 80g
Tak dobrou chuť !!!
Alena Švejdová
RYCHLÉ ODKAZY: